Noticias

06-05-2013

Jeune paléontologue : action !

Tu as entre 14 et 17 ans, tu veux tenter l’aventure sur l’un des plus important site paléontologique d’Europe, celui de Montréal-du-Gers, cet été, du 7 au 27 juillet ? Ce qui suit te concerne.

21-12-2012

Le Centre astronomique de Montsec, bientôt labellisé Destination Touristique de ciel noir ?

El Montsec, molt a prop del segell Starlight de la Unseco

El Montsec, más cerca de ser destino turístico astronómico

19-10-2012

III Jornades d’Astronomia al Montsec dedicades a la missió espacial GAIA

Aquest proper dissabte dia 20 d'Octubre a les 17.15h s'iniciaran les III Jornades d'Astronomia al Montsec. Després de les dues edicions celebrades amb gran èxit de públic en els anys 2010 i 2011, enguany tornem a realitzar des del Parc Astronòmic Montsec aquesta activitat.

Les III Jornades es celebraran en tres dissabtes no consecutius: 20 d'Octubre, 17 de Novembre i 1 de Desembre de 2012. En cadascuna de les dates es realitzen dues conferències a càrrec d'investigadors destacats en el panorama científic català i es completa la sessió amb una tertúlia amb els assistents a les jornades.

En aquesta edició 2012 les Jornades porten per títol GAIA: Mil Milions d'Estrelles, ja que les dediquem a aquesta missió espacial. La missió GAIA de l'Agència Espacial Europea es troba a un any del seu llançament i posada en funcionament. GAIA proporcionarà posicions i velocitats estel·lars amb una precisió sense precedents per més de mil milions d'estels, dels quals també en coneixerà les seves propietats fonamentals . Amb tota aquesta informació GAIA permetrà descobrir de forma molt concreta com es l'estructura, formació i evolució de la nostra galàxia, la Via Làctia.

En les jornades, de la mà dels investigadors que treballen en el seu desenvolupament i posterior explotació científica, descobrirem els objectius científics d'aquesta missió i quins conceptes astronòmics s'hi amaguen al darrera, així com podrem conèixer les dificultats tecnològiques d'una missió espacial que genera un enorme volum de dades científiques.
A les jornades hi participaran els investigadors Xavier Luri, Jordi Torra, Carme Jordi, Jordi Portell, Francesca Figueras i Eduard Masana, tots ells estretament vinculats al projecte GAIA i que realitzen la seva recerca en institucions científiques catalanes. Obriran les Jornades, aquest proper dissabte ales 17.15 hores , els investigadors Xavier Luri i Jordi Torra. El professor de la Universitat de Barcelona, Xavier Luri, ens aproparà a la visió actual de l'Univers i com la ciència determina les distàncies a gran escala. El catedràtic de la UB, Jordi Torra, ens concretarà com es pot realitzar aquestes mesures amb un satèl·lit situat a un milió i mig de quilòmetres de la Terra i quines condicions calen perquè GAIA pugui assolir els seus objectius.

L'entrada es gratuïta i es recomana realitzar reserva telefònica o per correu electrònic. Addicionalment els assistents a les jornades poden gaudir de la visita nocturna de les 20.00 hores al Centre d'Observació de l'Univers amb tarifa reduïda. Igualment per ampliar informació podeu consultar l'enllaç al programa de les Jornades:
https://www.parcastronomic.cat

19-10-2012

III Jornadas de Astronomía en el Montsec dedicadas a la misión espacial GAIA

Este próximo sábado día 20 de Octubre a las 17.15h se iniciarán las III Jornadas de Astronomía en el Montsec. Tras las dos ediciones celebradas con gran éxito de público en los años 2010 y 2011, este año volvemos a realizar desde el Parc Astronòmic Montsec esta actividad.
Las III Jornadas se celebrarán en tres sábados no consecutivos: 20 de Octubre, 17 de Noviembre y 1 de Diciembre de 2012. En cada una de las fechas se realizan dos conferencias a cargo de investigadores destacados en el panorama científico catalán y se completará la sesión con una tertulia con los asistentes a las jornadas.

En esta edición 2012 las Jornadas llevan por título GAIA: Mil Millones de Estrellas, ya que las dedicamos a esta misión espacial. La misión GAIA de la Agencia Espacial Europea se encuentra a un año de su lanzamiento y puesta en funcionamiento. GAIA proporcionará posiciones y velocidades estelares de más de mil millones de estrellas con una precisión sin precedentes, también se conocerán sus propiedades fundamentales. Con toda esta información GAIA permitirá descubrir de forma muy concreta como es la estructura, formación y evolución de nuestra galaxia, la Vía Láctea.
En las jornadas, descubriremos los objetivos científicos de esta misión y qué conceptos astronómicos se esconden detrás, de la mano de los investigadores que trabajan en su desarrollo y posterior explotación científica, también  podremos conocer las dificultades tecnológicas de una misión espacial que genera un enorme volumen de datos científicos.

En las jornadas participarán los investigadores Xavier Luri, Jordi Torra, Carme Jordi, Jordi Portell, Francesca Figueras y Eduard Masana, todos ellos estrechamente vinculados al proyecto GAIA y que realizan su investigación en instituciones científicas catalanas. Abrirán las Jornadas, este próximo sábado a las 17.15 horas, los investigadores Xavier Luri y Jordi Torra. El profesor de la Universidad de Barcelona, ​​Xavier Luri, nos acercará a la visión actual del Universo y como la ciencia determina las distancias a gran escala. El catedrático de la UB, Jordi Torra, nos concretará cómo se puede realizar estas medidas con un satélite situado en un millón y medio de kilómetros de la Tierra y qué condiciones son necesarias para que GAIA pueda alcanzar sus objetivos.

La entrada es gratuita y se recomienda realizar reserva telefónica o por correo electrónico. Adicionalmente los asistentes a las jornadas podrán disfrutar de la visita nocturna de las 20.00 horas en el Centro de Observación del Universo con tarifa reducida. Igualmente para ampliar información puede consultar el enlace al programa de las Jornadas:
https://www.parcastronomic.cat

19-10-2012

Oferta Educativa del Centre d’ Observació de l' Univers

El Centro de Observación del Universo del Montsec (COU) ofrecerá este curso académico una cincuentena de actividades diferentes destinadas a los alumnos de los centros docentes, una cifra que supone doblar las que venía albergando hasta ahora.

Se trata de un programa completo de actividades didácticas, complementario a la labor educativa de los centros escolares, que, por primera vez, cubre todos los niveles de formación, desde Educación Infantil hasta Bachillerato, de forma específica para cada caso. La oferta anterior, que había ido a cargo del Campo de Aprendizaje del Montsec (en base a un convenio con el departamento de Educación) y del propio COU, se centraba principalmente en los niños y niñas de segundo ciclo de Primaria en adelante y no contemplaba sistemáticamente todos los niveles. A partir de ahora será el COU el encargado de llevar a cabo todas las actividades.

Las actividades son de tres tipos :

  • Sesiones de planetario en el Ull del Montsec, con proyecciones de un total de 13 espectáculos diferentes adecuados a las edades de los alumnos y con observaciones del cielo en directo.
  • Observaciones en el Parque de Telescopios, centradas en el sol (manchas solares, llamaradas, etc.) Y los objetos más destacados de la noche (Luna, planetas, nebulosas, etc.).
  • Un abanico amplio y diverso de talleres para cada uno de los niveles educativos que adentran de forma pedagógica a los alumnos en diversos ámbitos relacionados con la astronomía y con otros elementos propios de la sierra del Montsec. Unos treinta talleres, el 80% de los cuales son de nueva creación.

Para las visitas de dos y de tres días de duración, las actividades del COU se pueden alternar con otras actividades que organizan otros equipamientos juveniles de la zona como  Mas Portal (Corçà) y el Albergue Montsec-Mur (Guàrdia de Noguera).

En el diseño y organización de la nueva oferta educativa del COU colabora el proyecto europeo transfronterizo de divulgación científica "La Ruta de los Orígenes", que reúne seis instituciones catalanas y francesas para compartir los conocimientos científicos del patrimonio pirenaico sobre el tema de los orígenes del Universo y los  de la Humanidad.

Más información en:
https://www.parcastronomic.cat

19-10-2012

Oferta Educativa del Centre d’Observació de l’Univers

El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU) oferirà aquest curs acadèmic una cinquantena d’activitats diferents destinades als alumnes dels centres docents, una xifra que suposa doblar les que venia albergant fins ara.

Es tracta d’un programa complet d’activitats didàctiques, complementari a la tasca educativa dels centres escolars, que, per primer cop, cobreix tots els nivells de formació, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat, de forma específica per a cada cas. L’oferta anterior, que havia anat a càrrec del Camp d’Aprenentatge del Montsec (en base a un conveni amb el departament d’Educació) i del propi COU, se centrava principalment en els nois i noies de segon cicle de Primària en endavant i no contemplava sistemàticament tots els nivells. A partir d’ara serà el COU l’encarregat de dur a terme totes les activitats.

Les activitats són de tres tipus :

  • Sessions de planetari a l’Ull del Montsec, amb projeccions d’un total de 13 espectacles diferents adequats a les edats dels alumnes i amb observacions del cel en directe.
  • Observacions al Parc de Telescopis, centrades en el sol (taques solars, flamarades, etc.) i els objectes més destacats de la nit (Lluna, planetes, nebuloses, etc.).
  • Un ventall ampli i divers de tallers per a cadascun dels nivells educatius que endinsen de forma pedagògica els alumnes en diversos àmbits relacionats amb l’astronomia i amb altres elements propis de la serra del Montsec. S’aproparan a la trentena, el 80% dels quals són de nova creació.

Per a les visites de dos i de tres dies de durada, les activitats del COU es poden alternar amb altres activitats que organitzen altres equipaments juvenils de la zona com el Mas Portal (Corçà) i l’Alberg Montsec-Mur (Guàrdia de Noguera).

En el disseny i organització de la nova oferta educativa del COU hi col·labora el projecte europeu transfronterer de divulgació científica "La Ruta dels Orígens", que reuneix sis institucions catalanes i franceses per compartir els coneixements científics del patrimoni pirinenc sobre el tema dels orígens de l’Univers i els de la Humanitat.

Més informació a:
https://www.parcastronomic.cat

10-10-2012

El Centre d’Observació de l’Univers d’Àger, punt de referència per al futur projecte de divulgació astronòmica de Xile

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) serà un referent que seguirà el Govern de Xile per posar en marxa un projecte de destinat a difondre i atansar el potencial en astronomia d'aquest país al gran públic. Així ho va anunciar ahir el responsable de Ciència i tecnologia del ministeri de Relacions Exteriors de Xile, Gabriel Rodríguez, en una visita a les instal·lacions del COU.
Aquest alt representant del Govern Xile va assegurar que el seu país compta amb el millor cel del món per a les observacions astronòmiques i compta amb el telescopis actualment més avançats.
No obstant, el vessant de la divulgació del coneixement astronòmic entre el públic ha estat poc atès i ara el Govern està dissenyant una xarxa de punts d'observació per tot el país per tal de fomentar l'astronomia com a factor de progressió econòmica i turística. “Prenem nota de les línies mestres del projecte del COU del Montsec com a model a seguir” va afirmar Rodriguez i va destacar la diversitat d'activitats que s'hi porten a terme, tant per al públic en general com per a escolars.

10-10-2012

El Centro de Observación del Universo de Àger, punto de referencia para el futuro proyecto de divulgación astronómica de Chile

El Centro de Observación del Universo (COU) será un referente que seguirá el Gobierno de Chile para poner en marcha un proyecto destinado a difundir y acercar el potencial en astronomía de ese país al gran público. Así lo anunció ayer el responsable de Ciencia y Tecnología del Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile, Gabriel Rodríguez, en una visita a las instalaciones del COU.
Este alto representante del Gobierno Chile aseguró que su país cuenta con el mejor cielo del mundo para las observaciones astronómicas y cuenta con los telescopios actualmente más avanzados.
Sin embargo, el ámbito de la divulgación del conocimiento astronómico al público en general ha sido poco atendido en Chile y ahora el Gobierno está diseñando una red de puntos de observación por todo el país para fomentar la astronomía como factor de progresión económica y turística. "Tomamos nota de las líneas maestras del proyecto del COU del Montsec como modelo a seguir" afirmó Rodríguez, destacó también la diversidad de actividades que se llevan a cabo, tanto para el público en general como para escolares.

21-09-2012

Espacio Orígenes: la Ruta de los Orígenes se amplía con un nuevo sitio en Camarasa

El próximo dia 28 de septiembre y en el marco de las Jornadas Europeas de Patrimonio va a tener lugar la inauguración de un nuevo centro en Camarasa, el Espacio Orígenes, gestionado por la Asociación Recerca i Difusió del Patrimoni Històric. Este centro formará parte de la Ruta de los Orígenes a modo de portal desde el que se distribuirán los turistas que quieran realizar las visitas guiadas en la Roca dels Bous o los talleres de arqueología en el Parque Arqueológico Didáctico, además de ofrecer toda la información práctica y complementaria para hacer efectiva la Ruta.

El Espaio Orígenes además albergará la exposición itinerante "La Ruta de los Orígenes" a partir de esta fecha; esta exposición inaugurará un servicio de exposiciones para las asociaciones, instituciones u otras entidades del territorio que quieran realizar una exposición entorno al patrimonio en general. Por último, el Espacio Orígenes también ofrecerá productos del territorio en su agrotienda y pondrá a disposición de las entidades que lo soliciten un aula de trabajo completamente equipada.

21-09-2012

Promoció de la Ruta dels Orígens

  1. La Ruta dels Orígens està allotjada en diferents portals d'abast català i espanyol:
  2. La versió catalana de l'exposició itinerant de la Ruta dels Orígens deixa el Centre d'Observació de l'Univers d'Àger i estarà exposada al Museu de la Noguera a Balaguer a partir del 4 de juny i fins al 19 d'agost.

21-09-2012

Promoción de la Ruta de los Orígenes

  1. La Ruta de los Orígenes está alojada en diferentes portales de España y Cataluña:
  2. La versión catalana de la exposición itinerante de la Ruta de los Orígenes deja el Centro de Observación del Universo de Àger y estará expuesta en el Museo de la Noguera a partir del 4 de junio y hasta el 19 de agosto.

21-09-2012

Espai Orígens: la Ruta dels Orígens s’amplia amb un nou lloc a Camarasa

El proper 28 de setembre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, s'inaugurarà a Camarasa un nou centre anomenat Espai Orígens, gestionat per l'Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric. Aquest espai entrarà a formar part de la Ruta dels Orígens com a portal des del qual es distribuiran els turistes que vulguin fer visites guiades a la Roca dels Bous i tallers al Parc Arqueològic Didàctic, a part d'oferir tota la informació pràctica i suplementària per fer efectiva la Ruta.

A més, l'Espai Orígens albergarà l'exposició itinerant « La Ruta dels Orígens » a partir d'aquesta data, com a exposició inaugural de l'espai. No obstant, el centre vol convertir-se en un "servei d'exposicions" a l'abast d'associacions, institucions i tot tipus d'entitats del territori que vulguin realitzar-ne. Per últim, Espai Orígens també oferirà productes del territori en la seva agrobotiga i posarà a disposició de les entitats que ho sol•licitin un aula de treball completament equipada.

26-04-2012

Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria

El Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona organiza los próximos días 10 y 11 de mayo de 2012 el workshop “Mostrando lo invisible. Musealización y puesta en valor de yacimientos Paleolíticos” en Balaguer (https://www.museucn.com). El encuentro pretende dar una visión de los diferentes proyectos desarrollados en torno a las singularidades de la presentación al público de los yacimientos arqueológicos paleolíticos, más allá de los modelos de musealización que ya existen para las cuevas decoradas.

Participarán en el workshop investigadores del CEPAP-UAB, de la Universidad Complutense de Madrid, del Museo de la Evolución Humana de Atapuerca de Burgos, del Parque Arqueológico de Seriñá (Girona), del Muséum de Toulouse y del Campo de Aprendizaje de la Noguera, entre otros.

El workshop estará abierto y será gratuito para cualquier persona interesada. Más información en: https://cepap.uab.cat

26-04-2012

Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP-UAB)

El Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB) organitza els propers dies 10 i 11 de maig de 2012 el workshop “Mostrando lo invisible. Musealización y puesta en valor de yacimientos Paleolíticos” a Balaguer (https://www.museucn.com). Aquesta trobada pretén donar una visió dels diferents projectes desenvolupats entorn a les singularitats de la presentació al públic dels jaciments arqueològics del paleolític més enllà dels models de musealització que ja existeixen a les coves pintades.

Hi participen investigadors del CEPAP-UAB, de la Universidad Complutense de Madrid, del Museu de l'Evolució Humana d'Atapuerca de Burgos, del Parc Arqueològic de Serinyà (Girona), del Muséum de Toulouse i del Camp d'Aprenentatge de la Noguera, entre d'altres.

El workshop estarà obert i serà gratuït per a tothom qui estigui interessat. Més informació a :

https://cepap.uab.cat

20-10-2011

Le projet commun d’exposition temporaire voit enfin le jour !

Le projet commun d'exposition temporaire voit enfin le jour ! L'exposition « Route des Origines » sera inaugurée le Jeudi 3 Novembre à 11h à la Cité de l'Espace à Toulouse. L'ensemble des acteurs du projet a participé à sa réalisation : côté français la Cité de l'espace, le Muséum d'Histoire Naturelle de Toulouse et À Ciel Ouvert de Fleurance, dans le Gers ; côté espagnols le Centre d'Etudes du Patrimoine Archéologique de la Préhistoire de l'université de Barcelone (CEPAP-UAB), le Centre d'observation de l'Univers de Montsec à Ager et l'Association Recherche et Vulgarisation du Patrimoine Historique à Llorenç (ARDPH).

Cette exposition permettra au public de découvrir la grande histoire des origines depuis le Big-Bang jusqu'à nos jours. Elle s'adresse à tous les publics : familiaux, scolaires et groupes de tourisme.

Elle est réalisée en 2 versions. La première sera présentée à la Cité jusqu'en Avril prochain, puis, à la Ferme des Etoiles à partir de cette date.
La seconde sera présentée au Centre d'Observation de l'Univers à Montsec.